Schenking / erfenis

Bij een schenking of erfenis komen diverse fiscale aspecten aan bod. Er zijn diverse belastingschijven en vrijstellingen met betrekking tot schenken en erven.
schenking of erfenis - fiscale aspecten
De aspecten van schenken.

Waar moet ik met een schenking rekening mee houden?

Wij vermelden hieronder in het kort enkele aspecten van schenken.
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met ons of de notaris.

Tijdens uw leven kunt u geld schenken aan een goed doel of aan uw familie. Dat kan eenmalig, maar ook met een vaste regelmaat. Bij schenken krijgt u te maken met persoonlijke overwegingen, maar ook met juridische en fiscale gevolgen. Er zijn diverse mogelijkheden, maar belangrijk is dat u ook uw eigen persoonlijke en financiële situatie in de gaten houdt. Dit betekent dat u moet kijken of u het geld zo op kunt nemen of dat u het vrij moet laten boeken en of hier kosten aan verbonden zijn. Ook moet u in de gaten houden hoeveel geld u zelf nodig heeft.
Meer informatie
Het kan zijn dat u uw kind(eren) een schenking wilt geven. Dit kan op verschillende manieren: contant, maar ook op papier. Om scheve gezichten binnen de familie en mogelijke problemen bij de afwikkeling van uw nalatenschap te voorkomen, is het verstandig om openheid van zaken te geven. U kunt in een testament een regeling treffen waarin schenkingen met de erfenis verrekend moeten worden. Laat afspraken in ieder geval goed vastleggen.

Voor kinderen en kleinkinderen gelden maximumbedragen die zij van ouders of grootouders mogen ontvangen zonder dat ze daar schenkingsbelasting over moeten betalen. Deze vrijstellingen worden jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld.

Een erfenis, wat moet ik weten?

Krijgt u een erfenis, dan moet u beslissen wat u hiermee wilt doen: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of afwijzen.
Zuiver aanvaarden
De erfenis wordt zonder voorbehoud aanvaard. U heeft recht op de bezittingen van de erflater, maar u bent ook aansprakelijk voor eventuele schulden. Samen met de andere erfgenamen bent u verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Als de erfenis eenmaal op deze manier is aanvaard, dan kunt u hier niet meer op terugkomen. Dit kan officieel, door het ondertekenen van een verklaring, maar ook door uw gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van goederen, het opzeggen van de huur of het gebruiken van de bankrekening. Het regelen van de uitvaart valt hier niet onder.
Beneficiair aanvaarden
U bent niet verantwoordelijk voor de schulden van de erflater. Deze worden eerst uit de erfenis betaald. Als er dan nog geld over is, gaat dat naar de erfgenamen. Als er meer schulden zijn, dan hoeven de erfgenamen deze niet zelf te betalen. Bij beneficiair aanvaarden moet een verklaring bij de rechtbank worden afgelegd.
Verwerpen
U bent niet verantwoordelijk voor de erfenis en dus ook niet betrokken bij de afwikkeling. Dit kan als er bijvoorbeeld veel schulden zijn of u wilt helemaal niets te maken hebben met de erfenis. Er is dan ook geen enkel recht, ook niet op spullen. Het verwerpen van een erfenis kan alleen door een verklaring die bij de rechtbank wordt geregistreerd.

Aan het beneficiair aanvaarden of verwerpen van een erfenis zijn wel kosten verbonden.

Afhankelijk van de hoogte van de erfenis en de relatie met de overledene, betaalt u erfbelasting over uw erfenis. Ook als u een legaat krijgt en soms als u een uitkering krijgt uit een levensverzekering. Net als bij een schenking zijn hier vrijstellingen. Partners hebben bijvoorbeeld een hoge vrijstelling, grootouders / vrienden een hele lage.
Erfenis hoe aanvaarden
Advies bij een erfenis of schenking

Ons advies voor deze situatie

Wij hebben u in het kort wat informatie willen verstrekken over schenken en erven.

Onze adviseurs zijn op de hoogte van de belangrijkste zaken, maar voor meer specifieke informatie bent u bij een notaris aan het juiste adres. Uiteraard kunt u contact met ons opnemen zodat wij u de gegevens kunnen verstrekken van een goede notaris bij u in de buurt.

Laatste blogberichten

23 januari 2023
Algemeen
Sparen voor de studie van je kind, een mooie boot of je pensioen. Er zijn meerdere manieren om je doel te bereiken. Door bijvoorbeeld te sparen, een risicovrije optie, maar het rendement is niet erg hoog. Je kunt ook beleggen, dan neem je meer risico...
16 januari 2023
Algemeen
Sinds 1 januari dit jaar is het eenvoudiger geworden de BTW van je zonnepanelen terug te krijgen. Voorheen moest je de BTW terugvragen en dat zorgde voor administratieve rompslomp. Tegenwoordig is het BTW tarief naar 0%, waardoor de ingewikkelde teru...
09 januari 2023
Algemeen
De sneeuw op de pistes is nog schaars, maar het wintersportseizoen is al in volle gang. Onderweg naar de bergen en op de pistes kan helaas veel mis gaan. Ga daarom goed voorbereid op reis met een (aanvullende) reisverzekering. Er zijn een aantal ding...
"Intergroep is het meest persoonlijke, innovatieve en dynamische assurantiekantoor van Nederland"

Neem contact met ons op

T: 013 - 513 60 52
Spoed: 06 46425804
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag t/m vrijdag:
8.30 tot 17.00 uur

Bereik ons
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Ongeldige invoer

Uw vraag is leeg

Ongeldige invoer

Copyright © intergroep.com
Website door: Van Laarhoven Websites