Samenwonen / trouwen

Marina (28) schrok best even toen Jort (31) haar een doosje met een glanzende strik gaf. Hij zei: ‘We kennen elkaar nu al twee jaar …’ Maar ik dacht: ‘we wonen nog niet eens samen! Ik vind trouwen nog veel te vroeg.' De schrik verdween toen ze het doosje opende. Er zat een bosje huissleutels in. Hij wilde gewoon samenwonen! Inmiddels heeft ze haar eigen huurappartement opgezegd en staan haar spullen in het koophuis van Jort. Marina: “Echt dolgelukkig zijn we. En gelukkig mocht ik van het echte mannenhuis meer ‘ons’ huis maken.”

Wat betekent het gaan samenwonen of trouwen voor bijvoorbeeld je verzekeringen of je hypotheek en wat komt er verder nog bij kijken?
Wat betekent het gaan samenwonen of trouwen
Verzekeringen bij samenwonen of trouwen

Wat betekent dit voor mijn verzekeringen?

Ga je samenwonen / trouwen en kom je allebei vanuit je ouderlijk huis, dan moet je alle benodigde verzekeringen af gaan sluiten. Woont één van beiden of wellicht allebei op zichzelf, dan moet je voorkomen dat je met dubbele verzekeringen te maken krijgt. Met welke verzekeringen heb je te maken?
Aansprakelijkheidsverzekering
Als er schade wordt toegebracht aan anderen of aan goederen van een ander, dan moet deze schade vergoed worden. Dat kan behoorlijk oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor vrijwel alle schade die jij of een van de gezinsleden aan anderen toebrengt.
Inboedelverzekering
Beschadigingen door o.a. inbraak, brand of waterschade worden vergoed. Door gebruik te maken van een zogenaamde inboedelwaardemeter wordt onder- of oververzekering voorkomen.
Woonhuisverzekering
Is er een huis gekocht en is hier een hypotheek voor afgesloten, dan is een woonhuis-/opstalverzekering verplicht. Deze vergoedt schade aan het huis door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm.
Glasverzekering
Bij een eigen woning is deze vaak opgenomen in de opstalverzekering, bij een huurwoning vaak in de huurovereenkomst. Is dit niet het geval, of is er sprake van kostbare ramen, dan is het verstandig een aparte glasverzekering af te sluiten.
Rechtsbijstandverzekering
Stel dat je een conflict krijgt met de werkgever, of een geschil met de buren over een te plaatsen schutting, of een aanvaring met de huurbaas over achterstallig onderhoud. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van deskundig juridisch advies. Er is keuze uit verschillende modules, zoals inkomen, wonen en verkeer.
Doorlopende reisverzekering
Ga je vaker per jaar op vakantie dan is een doorlopende reisverzekering aan te raden. Dit is meestal goedkoper en dan kun je het ook niet meer vergeten. Het is ook mogelijk om de verzekering uit te breiden met een annuleringsverzekering.
Uitvaartverzekering
Door het sluiten van een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat de nabestaanden niet voor financiële verrassingen komen te staan en in alle rust goed afscheid kunnen nemen.
Woonlastenverzekering
Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid is tegenwoordig geen ondenkbare situatie. Als je dit overkomt, ga je er in inkomen behoorlijk op achteruit. Om te voorkomen dat je de huur of hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, kun je een woonlastenverzekering afsluiten.

Wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Als je samen een woning koopt en niet bent getrouwd, dan ben je meestal voor de helft eigenaar van de woning.
Heb je al een eigen woning en trekt je partner bij je in, dan kun je in een samenlevingscontract laten vastleggen hoe de inbreng in het huis is. Als je zelf 100% eigenaar wilt blijven, dan kan bijvoorbeeld worden aangegeven dat de partner alleen meebetaalt aan de rente, maar niet aan de aflossing. Als de partner ook eigenaar moet worden, dan heeft dat financiële consequenties:

- je moet naar de notaris in verband met het overdragen. Er moeten kosten worden betaald voor de overdrachtsakte.
- je partner betaalt overdrachtsbelasting over de verkoopwaarde van het deel dat wordt overgenomen.
- de hypotheekakte wordt aangepast: jullie worden allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

Als je 100% eigenaar bent en gaat trouwen in gemeenschap van goederen, dan wordt de partner voor de helft eigenaar van het huis en de hypotheekschuld. Dit wordt boedelmenging genoemd. Ga je niet in gemeenschap van goederen trouwen, maar onder huwelijkse voorwaarden, dan worden deze huwelijkse voorwaarden door de notaris opgemaakt. Hierin worden dan afspraken opgenomen over bijvoorbeeld de verrekening van de hoogte van het bedrag of betaling van een rentevergoeding.
Hypotheek bij samenwonen
Samenlevingsovereenkomst opstellen

Wat betekent het verder nog?

Hieronder vermelden wij nog enkele zaken die van belang kunnen zijn als je gaat samenwonen of trouwen.

- Ga je samenwonen, laat dan een samenlevingsovereenkomst opstellen.
- Trouwen kan op basis van gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Dit is o.a. van belang voor het afsluiten van risicoverzekeringen.
- Geef wijzigingen door aan de pensioenverzekeraar in verband met het nabestaandenpensioen.
Huwelijksdagverzekering
Voor de volledigheid vermelden wij hier dat het mogelijk is om een specifieke verzekering af te sluiten als je gaat trouwen, de zogenaamde 'Huwelijksdagverzekering'.

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven, wordt wel eens gezegd. Je leeft er lang naar toe en laat niets aan het toeval over. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, zoals de feestzaal, de fotograaf, het vervoer en de muziek.

Maar wat als er onverwacht iets gebeurt waardoor je het huwelijksfeest moet uitstellen of het huwelijk helemaal niet door kan gaan? Bijvoorbeeld omdat jijzelf, je partner of een van de (groot)ouders of een getuige plotseling ernstig ziek wordt? Of omdat de feestlocatie plotseling niet meer gebruikt kan worden vanwege een brand? De teleurstelling van het afgelaste feest is niet te voorkomen, maar de financiële tegenvaller gelukkig wel.

De Huwelijksdagverzekering is er voor iedereen die gaat trouwen, of zich officieel laat registreren als partners, en dit heuglijke feit wil vieren. De verzekering biedt ook een oplossing als je een huwelijksjubileum groots wilt vieren.

De verzekering is te sluiten tot 3 maanden voor het huwelijksfeest en zowel jijzelf als je partner moeten jonger zijn dan 75 jaar.

Zorg er wel voor dat het verzekerd bedrag is afgestemd op alle kosten die je voor jullie huwelijksdag maakt. Zo wordt onderverzekering voorkomen!

Laatste blogberichten

17 mei 2017
Samenwonen / trouwen
Tot nu toe trouwde u in gemeenschap van goederen, tenzij u iets had geregeld. Door een wetswijziging trouwt u voortaan automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wat betekent dat voor u? Bruidsparen die elkaar het ja-woord geven, trouwen doorg...
30 december 2015
Samenwonen / trouwen
Marina (28) schrok best even toen Jort (31) haar een doosje met een glanzende strik gaf. "Hij zei: 'We kennen elkaar nu al twee jaar …' Maar ik dacht: 'we wonen nog niet eens samen!' Ik vond trouwen nog veel te vroeg." De schrik verdween toen ze het ...
30 december 2015
Samenwonen / trouwen
Voordat je gaat trouwen of samenwonen heb je waarschijnlijk allebei je eigen verzekeringen. Daardoor kan het gebeuren dat jullie dubbel verzekerd zijn. Vaak gaat het om verzekeringen die te maken hebben met wonen, bijvoorbeeld de opstal- en inboedelv...
"Intergroep is het meest persoonlijke, innovatieve en dynamische assurantiekantoor van Nederland"

Neem contact met ons op

T: 013 - 513 60 52
Spoed: 06 46425804
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag t/m vrijdag:
8.30 tot 17.00 uur

Bereik ons
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Ongeldige invoer

Uw vraag is leeg

Ongeldige invoer

Copyright © intergroep.com
Website door: Van Laarhoven Websites