Liefde is over / scheiden

Als de liefde over is en er een echtscheiding komt, ontstaat er een lastige emotionele fase voor alle partijen. Beide personen moeten opnieuw beginnen om weer een eigen leven op te bouwen. Dit heeft gevolgen voor de hypotheek, verzekeringen, belasting, etc. Er moet een duidelijk inzicht komen in de financiële situatie, omdat er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

Bij de verdeling van de eigendommen wordt in eerste instantie gedacht aan het huis en aan de spullen die er in staan. Maar verzekeringen kunnen ook een waarde hebben. Er zijn dus verzekeringen die verdeeld moeten worden, die gewijzigd moeten worden, maar ook opnieuw afgesloten moeten worden of komen te vervallen.
Liefde is over / scheiden wat moet ik doen
Verzekeringen bij scheiding

Wat betekent dit voor mijn verzekeringen?

Verzekeringen met een waarde
Voorbeelden hiervan zijn levensverzekeringen, lijfrentepolissen of kapitaalverzekeringen. Bij deze verzekeringen is tijdens de looptijd een waarde opgebouwd die bij een echtscheiding verdeeld moet worden. Bij iedere verzekering moet de keuze gemaakt worden wie er uitgekocht moet worden, wie de uitkering krijgt, of de verzekering wellicht premievrij kan worden gemaakt.
Verzekeringen die gewijzigd moeten worden
Als je gaat scheiden zijn er diverse verzekeringen die gewijzigd moeten worden. Na de scheiding kan het zijn dat er geen opstal- of autoverzekering meer nodig is, simpelweg omdat er geen eigen woning of auto meer is. Schadeverzekeringen, zoals bijvoorbeeld een opstal- of inboedelverzekering, hebben geen afkoopwaarde, maar het is wel belangrijk om te beslissen wie de verzekering(en) overneemt en daarmee de rechten en plichten van de polis krijgt.
Nieuw af te sluiten verzekeringen:
Er zijn een aantal verzekeringen die je altijd goed geregeld moet hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.

Wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Een eigen woning heeft een bepaalde waarde en moet dus ook verdeeld worden als je gaat scheiden.

Als er in gemeenschap van goederen is getrouwd, is het verdelen van de waarde gemakkelijk: ieder heeft recht op de helft van de waarde van de woning. Bij huwelijkse voorwaarden is in de voorwaarden bepaald wat gemeenschappelijk bezit is. Als de woning van één persoon is en er is overwaarde, die ontstaan is door de marktontwikkeling, dan heeft diegene recht op die overwaarde. Is de overwaarde ontstaan door gezamenlijke investeringen, dan moet de overwaarde verdeeld worden. Op dat moment valt de overwaarde namelijk onder het vermogen, dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.
Uitkopen of verkopen
Als er iemand in de woning blijft wonen, dan moet hij/zij voldoende inkomen hebben om de hypotheek op te kunnen brengen. Ook moet de vertrekkende partner uitgekocht en betaald worden. Is dit geld er niet, dan zal dat bedrag "bij" geleend moeten worden of, als dat laatste niet mogelijk blijkt, zal de woning verkocht moeten worden. De waarde, winst en schulden moeten dan verdeeld worden.

Uitkopen houdt in dat de vertrekkende partij recht heeft op een bepaald gedeelte van de waarde van de woning. Wat die waarde is, is afhankelijk van hoe er getrouwd was, maar ook van de taxatiewaarde en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. De vertrekkende partner ontvangt dan een bepaald bedrag. Is er sprake van onderwaarde (dan is de marktwaarde lager dan de hypotheek), dan moet de vertrekkende partner een bedrag betalen aan diegene die in de woning blijft wonen.
Eigenwoning scheiden en hypotheek
Intergroep geeft advies bij scheidingen

Ons advies voor deze situatie

Maak een afspraak met een adviseur voor de financiële zaken en/of schakel een echtscheidingsspecialist in.

Op het moment dat er ook kinderen zijn zal er meer moeten worden geregeld zoals bijvoorbeeld alimentatie en een ouderschapsplan.

Laatste blogberichten

18 mei 2016
Liefde is over / scheiden
Een scheiding is doorgaans niet de leukste periode in het leven van een mens. En dan is er óók nog het eigen huis. Kan een van de partners in het huis blijven wonen of wordt het: verkopen of uitkopen? En wat betekent dat voor uw hypotheek en de fiscu...
06 januari 2016
Liefde is over / scheiden
Het ging al langer niet zo lekker tussen Fernando en Margot. "Maar ja, je gaat niet zomaar uit elkaar. We zijn al zo lang samen", vertelt Fernando. "Daar komt bij dat we twee kinderen hebben. We hebben daarom nog van alles geprobeerd: gesprekken met ...
06 januari 2016
Liefde is over / scheiden
Heb je samen een koopwoning? Dan kunnen jullie het huis verkopen en de opbrengst of schuld verdelen. Ook kan een van jullie in het huis blijven wonen, maar dan moet je wat meer regelen. Jij blijft in het huis wonen Als jij in het huis blijft wonen, d...
"Intergroep is het meest persoonlijke, innovatieve en dynamische assurantiekantoor van Nederland"

Neem contact met ons op

T: 013 - 513 60 52
Spoed: 06 46425804
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag t/m vrijdag:
8.30 tot 17.00 uur

Bereik ons
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Ongeldige invoer

Uw vraag is leeg

Ongeldige invoer

Copyright © intergroep.com
Website door: Van Laarhoven Websites