Ik word ziek

Nog steeds blijkt dat veel werknemers zich niet realiseren wat de consequenties zijn van een inkomensterugval bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. De gehele financiële positie van het huishouden gaat onderuit, soms zelfs tot verkoop van de woning aan toe. Het is niet eenvoudig om dit als gezin op te vangen, zeker als er ook nog kinderen zijn.
Ik word ziek hoe gaat het verder
Krijg ik doorbetaald als ik ziek word?

Krijg ik doorbetaald als ik ziek word?

Uw werkgever betaalt uw loon maximaal 2 jaar lang door. Als u een vast of tijdelijk contract heeft ontvangt u minstens 70% van uw laatstverdiende loon. Hierop zijn afwijkingen mogelijk die in een cao of schriftelijke arbeidsovereenkomst vastgelegd kunnen worden.

- een aanvulling van 70% tot 100%. Dit is alleen toegestaan tijdens het eerste ziektejaar.
- het opnemen van 2 wachtdagen waarover de medewerker geen recht op loon ontvangt.
- een regeling waarbij ziektedagen ten koste gaan van vakantiedagen waarop de medewerker recht heeft boven de wettelijke norm. Dit geldt niet als het om ziektedagen gaat in verband met een zwangerschap.
- een cao kan bepalen dat er over een kortere periode dan een jaar loon doorbetaald moet worden.

Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding. Als u ziek bent geweest en binnen 4 weken opnieuw ziek wordt, dan krijgt u vanaf de 1e ziektedag doorbetaald. De ziekteperiode wordt dan als 1 ziekteperiode geteld.

Hoe lang krijg ik doorbetaald?
En dan?

Na 2 ziektejaren heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering volgens de WIA, Wet voor Werk een Inkomen naar Arbeidsvermogen. Dit is de WGA-uitkering (de Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of de IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig en en duurzaam Arbeidsongeschikten). Het UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Hieronder vermelden wij in het kort de diverse uitkeringen. Wilt u meer informatie wat het voor u zelf financieel betekent, neem dan contact met ons op. De materie is te complex om hier uitgebreik te vermelden.
WIA-uitkering
Aanspraak op een WIA-uitkering is afhankelijk van de arbeidsongeschiktheid:

1. Arbeidsongeschiktheid voor minder dan 35%: er is geen recht op een WIA-uitkering.
2. Gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid tussen 35% en 80%: er is recht op een WGA-uitkering.
3. Volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt (meer dan 80%): er is recht op een WGA-uitkering.
4. Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt (meer dan 80%): er is recht op een IVA-uitkering.
WGA -uitkering
De WGA biedt een loongerelateerde uitkering, een loonaanvullings- en vervolguitkering, afhankelijk van het arbeidsverleden, het benutten van de verdiencapaciteit en de mate van arbeidsongeschiktheid.
IVA-uitkering
De IVA kent een uitkering van 75% van het laatstverdiende loon tot de pensioengerechtigde leeftijd, tot een maximumdagloon.
Welke uitkeringen zijn er als ik ziek word

Laatste blogberichten

29 november 2019
Ik word ziek
Zoals ieder jaar vinden er wijzigingen plaats met betrekking tot de zorgverzekering. Per 1 januari 2020 verandert er weer het nodige ten aanzien van polisvoorwaarden, basisdekking en premie. Ook kan het zijn dat er in uw gezinssituatie iets gewijzigd...
13 november 2018
Ik word ziek
Ieder jaar vinden er wijzigingen plaats met betrekking tot de zorgverzekering. Ook per 1 januari 2019 verandert er weer het nodige ten aanzien van de polisvoorwaarden, de basisdekking en premie. We werden al gewaarschuwd voor een verhoging door de Ne...
16 november 2017
Ik word ziek
U heeft onlangs een nieuw aanbod ontvangen voor uw zorgverzekering in 2018. Uw basispremie en premie voor uw aanvullende verzekeringen vormen uw nieuwe premie. Maar u kunt hier ook op besparen. Hoe? U heeft één zekerheid: de inhoud van uw basisverzek...
"Intergroep is het meest persoonlijke, innovatieve en dynamische assurantiekantoor van Nederland"

Neem contact met ons op

T: 013 - 513 60 52
Spoed: 06 46425804
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag t/m vrijdag:
8.30 tot 17.00 uur

Bereik ons
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Ongeldige invoer

Uw vraag is leeg

Ongeldige invoer

Copyright © intergroep.com
Website door: Van Laarhoven Websites