Nieuws en blogs

De jubelton wordt komend jaar minder

20221020-112711pexels-karolina-grabowska-4506270

Met een jubelton kun je iemand tussen de 18 en 40 jaar tot een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Deze schenking kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, een verbouwing, het aflossen van de eigenwoningschuld of het afkopen van rechten van erfpacht, opstal of beklemming. Nu kun je nog maximaal € 106.671 belastingvrij schenken. Vanaf 2023 is dit nog € 28.947. Wel is het toegestaan om dit jaar een kleine schenking doen en deze in 2023 de schenking aanvullen tot maximaal € 106.671. 

Zo schenk je toch nog een jubelton in 2023 

Oorspronkelijk kon de jubelton gespreid worden over drie jaar. Zo hoefde je niet in één keer een ton te schenken, maar kon je hier drie jaar over doen. Met de afschaffing in 2024 is ook besloten om direct de spreiding te beperken. Wie in 2022 een schenking aanmerkt als jubelton, kan deze schenking in 2023 nog wel aanvullen tot € 106.671. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog de eerste schenking dit jaar is, zolang deze voldoet aan de verdere voorwaarde. 

Jubelton in plaats van andere schenkingen 

Vergeet niet dat de jubelton in plaats van andere schenkingen komt. Neem bijvoorbeeld de eenmalige vrijstelling. Door deze regeling mag je jouw kind eenmalig € 28.947 (vrijstelling 2023) belastingvrij schenken, zonder dat het uitmaakt waar het geld voor gebruikt wordt. Je kunt dus niet naast de jubelton ook de eenmalige vrijstelling schenken. Wel kun je een deel daarvan aanmerken als eenmalige vrijstelling. Dat geld mag je kind aan iets anders dan de woning besteden. 

Familiehypotheek als alternatief 

Een alternatief voor de jubelton is een familiehypotheek. Een familiehypotheek lijkt op een normale hypotheek. Het verschil is dat niet de bank het geld uitleent, maar een familielid. De woning fungeert ook nu als onderpand en er moeten aanvullende afspraken gemaakt worden. Denk hierbij aan de looptijd, rentevast periode, hoogte van de rente en het type hypotheek. Leg de afspraken duidelijk vast in een overeenkomst. Hiervoor kan je naar de notaris, maar dat is niet verplicht. Een familiehypotheek is ook te combineren met een andere lening. 

Rente familiehypotheek moet marktconform zijn 

Van de Belastingdienst moet de rente van een familiehypotheek marktconform zijn. Doe je dit niet, dan kan de fiscus het aanmerken als een schenking. Is de gemiddelde rente voor een periode van tien jaar 4% dan kun je best 3,5% rekenen. Een rente van bijvoorbeeld 1% wijkt te veel af.

Een hogere rente hoeft bovendien geen nadeel te zijn. Het levert extra inkomsten voor de schenker op. Daarnaast geldt voor de ontvanger een hogere hypotheekrenteaftrek zolang aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Als gulle gever kun je er ook voor kiezen de betaalde rente deels of geheel terug te schenken. Ouders kunnen namelijk € 5.677 (2022) belastingvrij schenken aan hun kind. 

Aandachtspunten familiehypotheek 

Zorg bij een familiehypotheek voor heldere afspraken en wees hierbij realistisch. Zo kan de uitlener van het geld onverwacht overlijden en bestaat het risico dat een ontvanger door omstandigheden de hypotheek niet meer betalen. Met heldere afspraken verklein je de kans op gedoe binnen de familie. Andere aandachtspunten zijn:

  • De ontvanger van het geld moet de rente altijd overmaken op de rekening van de schenker. Daarnaast moet de lening worden besteed aan de eigen woning. Wel kan de eventuele aflossing en/of rente terug geschonken worden.
  • Informeer de Belastingdienst over de familiehypotheek in verband met het aftrekken van de rente.
  • Om in aanmerking te komen voor renteaftrek moet je aan de voorwaarden voldoen. Daarnaast moeten de afspraken van de familiehypotheek op papier staan.
  • Je kunt de familiehypotheek combineren met 'reguliere' hypotheek. Geldverstrekkers houden bij het berekenen van de maximale hypotheek wel rekening met de lening vanuit de familie.

Voor meer informatie over de jubelton en de familiehypotheek, kun je contact opnemen met ons.


Bron: Wegwijs.nl

"Intergroep is het meest persoonlijke, innovatieve en dynamische assurantiekantoor van Nederland"

Neem contact met ons op

T: 013 - 513 60 52
Spoed: 06 46425804
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maandag t/m vrijdag:
8.30 tot 17.00 uur

Bereik ons
Invalid Input

Uw naam is niet/verkeerd ingevuld.

Uw telefoonnummer is niet/verkeerd ingevuld.

Uw Email is niet/verkeerd ingevuld.

Ongeldige invoer

Uw vraag is leeg

Ongeldige invoer

Copyright © intergroep.com
Website door: Van Laarhoven Websites